maanantai 20. tammikuuta 2014

Little crochet bag


Sain idean tähän kirjovirkattuun pikkulaukkuun Anne Sneckin ja Raija Sairasen kirjasta Iki-ihanat käsityöaarteet. Kirja vie perinteisten, isoäidin aikaisten käsitöiden äärelle ja on oikea "kapiokirstu". Ohjeita löytyy mm. neulakinnas-tekniikalla (tahtoisi oppia!) tehtyihin lapasiin ja koreihin, revontulipuseroihin, pitsivirkkauksiin, ryijyihin, räsymattoihin, poppanoihin, kirjontatöihin ja vaikka mihin. Minä tykkään. Ja toivoisin myös, että tällaiset vanhat käsityötaidot eivät katoaisi mihinkään, vaan eläisivät ja siirtyisivät eteenpäin isoäideiltä tyttärille. Että kolmenkymmenenkin vuoden kuluttua joku osaisi vielä nyplätä pitsiä :)

Minulle nousi paljon muistoja mieleen erityisesti tuosta revontulipuserosta. Ne olivat mammani bravuuri, ja hän neuloi sellaisia koko serkuskatraamme tarpeisiin. Itsekin kuljin sellaisissa lähestulkoon koko ala-asteikäni. Revontulipusero oli 50-luvun hittineule, joka villitsi koko hiihtokansan. Ja kyllä se 80-luvullakin oli vielä kova sana, lämmin kuin mikä anorakin alla. En muista mammani niitä neuloessaan edes seuranneen mitään ohjeita, vaan mallit ja kuviot tulivat hänen päästään. Itseltäni ei onnistuisi mikään ilman tarkkoja ohjeita. Mammani teki myös ryijyjä, pitsejä, sukkia ja lapasia, hän oli oikea käsityöihminen. Minua eivät käsityöt siihen aikaan kovin paljoa kiinnostaneet, nyt niistä olisi paljonkin kysyttävää ja juteltavaa mammani kanssa. Vaan hänpä ei ole enää vastaamassa. Voi voi, välillä tulee niin kova ikävä lapsuuteen...

Tätä mammani neulomaa aarretta olen aikoinani pitänyt paljon, mutta riittää siitä vielä tyttärellenikin.
 Virkkasin koko laukun kuvioineen kiinteillä silmukoilla (100 kpl) edellisen kerroksen silmukoiden takareunoihin pyörönä, suljettuna virkkauksena. Värilankoja kuljetin silmukoiden sisällä. Lankoina minulla oli jämiä Novita Nalle ja Novita Wool -keristä. Lukko on 20 sentin levyinen. Tykkään laukun folklore-henkisyydestä, lisätään vain kansallispuku :)

I got the idea for this little folkloristic crochet bag from a book that presents very traditional crafts and techniques. The bag is crocheted in round with single crochet stiches (100 st) and woollen yarns.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti